Coronarografie

Coronariografia / angiografia coronariană

Sfaturi pentru pacienți

Citiți mai joc câteva sfaturi pentru pacienții ce vor urma o inestigație de coronarografie:

In vederea realizării unei interventii de coronarografie (angiografie coronariană) anunțați-vă medicul dacă știți că sunteți alergic la iod, deoarece substanta de contrast contine in mod normal iod.

Printre complicațiile legate de procedura coronarografiei se numără:

Complicații mai puțin intâlnite:

Riscul complicațiilor în urma intervenție de coronarografie este mai ridicat în cazul:

Cum se desfășoară procedura de coronarografie?

Coronarografia sau Cateterismul cardiac este o procedură de diagnostic pentru pacientii cu boli cardiace sau cu suspiciune de boala cardiacă, ce prezinta dureri in piept sau senzatia de sufocare la efort sau chiar în repaus. Procedura de coronarografie se realizeaza cu pacientul pe nemancate, constient, dar usor sedat, in pozitie culcata.

Medicul aplica anestezie locala la nivelul pielii acolo unde se va realiza punctia (la nivelul radacinei coapsei sau la nivelul brațului). Se introduce cateterul prin intermediul unei vene sau artere pana la nivel cardiac. Acest cateter asemanator unui tub subtire, fin, flexibil, cu diametrul de 2 mm se manipuleaza cu ajutorul radioscopiei. Pe acest cateter se introduce substanta de contrast (ce conține iod) pentru a face ca vasele de sange sau cavitatile inimii sa fie vizibile sub razele X, imaginile fiind inregistrate si proiectate pe un ecran in timpul procedurii. Imaginile stocate în timpul coronarografie sunt vor fi folosite ulterior pentru analiza și discuția cazul în cadrul Echipei Inimii compusă din medicii intervenționiști, medicii cardiologi și chirurgii cardiologi. În caz de leziuni (depuneri de aterom) se va recomanda implatarea unui stent sau operații de by-pass. Discuția cu pacientul post intervenție este foarte importantă pentru a putea găsi cea mai covenabilă soluție. 

Înregistrările stocate în timpul procedurii de coronarografie vor fi furnizate pe CD pacinetului la externare.

Puteți afla mi multe despre proceduri medicale și Cateterismul cardiac (coronarografia) / Angioplastia coronariana pe siteul Spitalului de Cardiologie Clinicco - Brașov.

^sus^